alle superfoods
van a tot z

appel

Appels zitten boordevol mineralen, antioxidanten en vitamines. Ze bevatten ook pectine (een soort vezel), het heeft een gunstig effect op de spijsvertering, vermindert de absorptie van overtollige vetten en verlaagt de opname van ongezonde LDL cholesterol. In de schil van de appel zit een stof die goed is voor de botten en je lichaam beschermt tegen inflammatie.

broccoli

Broccoli bevat veel vezels en proteïne, ijzer, potassium, calcium, selenium, magnesium en vitamine A, C, E, K en verschillende soorten vitamine B. Je kan het dus maar beter vaak eten.

citroen

Het consumeren van een citroen zou je kunnen helpen met afvallen en spijsverteringsproblemen. Met één citroen krijg je ook ineens de helft van de vitamine C die je dagelijks nodig hebt binnen. Gebruik dagelijks wat citroen, dit kan in je water, thee of als salade dressing.

druiven

Druiven zitten vol met vitaminen C, vitamine K en antioxidanten, die helpen om de schade door vrije radicalen te beperken.

erwten

Een vergeten groente die veel goede stoffen bevat zoals vitamine K, vitamine C, vitamine A, ijzer en veel proteïne.

framboos

Een lekkere, zoete vrucht die weinig calorieën bevat maar wel rijk is aan vitamine C, vezels en antioxidanten.

groene thee

Dit drankje is betaalbaar en overal te verkrijgen. Het is één van de gezondste dranken omdat het bomvol antioxidanten zit.

havermout

Havermout is glutenvrij, volkoren en bevat een belangrijke bron van vitaminen, mineralen, vezels en antioxidanten. Ook behoort haver tot de gezondste granen. Het regelmatig eten van havermout kan gewichtsverlies met zich meebrengen, een lagere bloedsuikerspiegel en een verminderd risico op hartziekten.

knoflook

Een kruid dat elk gerecht op smaak brengt, boordevol antioxidanten zit en je cholesterolniveau verbetert.

linzen

Linzen eten is een betaalbare manier om veel nutriënten binnen te krijgen. Ze bestaan voor 25% uit proteïne, zitten vol met vitamine B, magnesium, zink, ijzer en potassium.

mandarijnen

Bevatten veel vitamine C en antioxidanten. Ze zorgen voor een betere opname van vezels en zouden ook goed zijn voor je huid.

noten

Rijk aan veel vezels, proteïne, (goede) vetten, vitamines en mineralen, waaronder magnesium en vitamine E.

olijfolie

De vetzuren en antioxidanten in olijfolie brengen een aantal gezondheidsvoordelen met zich mee, waaronder een verminderd risico op hart-en vaatziekten. Je moet wel voor de juiste soort olijfolie kiezen. De minst bewerkte en dus de gezondste soort is de extra olijfolie van eerste persing. Deze wordt geëxtraheerd met behulp van natuurlijke methoden en is rijk aan fenolische antioxidanten. Daarnaast behoudt extra vierge olijfolie zijn gezonde eigenschappen bij verhitting.

pompoen

Pompoen wordt vaak als groente gezien, maar eigenlijk behoort het tot de fruit familie omdat het zaden heeft. Pompoen bevat enorm veel vitaminen en mineralen en bestaat voor 94% uit water. Daarnaast bevat pompoen ook veel nutriënten die goed zijn voor je immuunsysteem, onder andere beta-caroteen dat door je lichaam wordt omgezet in vitamine A. Vitamine A versterkt je immuunsysteem en helpt je lichaam infecties te bestrijden. Daarnaast bevat het ook nog veel vitamine C, E, ijzer en foliumzuur.

rode biet

Ook deze plant bevat ongelofelijk veel nutriënten, maar weinig calorieën en vet. Als je niet vaak rode biet eet wordt het dringend tijd dat je ze toevoegt aan je maaltijden. Geef je maaltijd een kleurrijke draai, of als je de smaak echt niet graag hebt kan je ze in smoothies gebruiken.

spinazie

Spinazie bevat vitamine A, vitamine C, vitamine K1, foliumzuur, ijzer en calcium, potassium, magnesium, vitamine B6, B9 én E! Het is aangetoond dat het oxidatieve stress tegengaat en de gezondheid van de ogen en de bloeddruk verbetert.

tomaat

Tomaten zijn een belangrijke bron van het antioxidant lycopeen. Ze zijn ook een grote bron van vitamine C, kalium, vezels, foliumzuur én vitamine K. Tomaten zijn super makkelijk toe te voegen aan eender welke maaltijd. De meeste groenten zijn het gezondst als je ze rauw eet, tomaten daarentegen worden gezonder eens je ze kookt: het lycopeen-gehalte wordt zo met 30% verhoogd!

ui

Uien bevatten antioxidanten en onderdelen die ontstekingen tegengaan en het cholesterolgehalte verlagen. Ze kunnen ook helpen bij het verlagen van de hoge bloeddruk en bescherming tegen bloedstolsels door hun krachtige anti-inflammatoire eigenschappen.

wortel

Een goede bron van bètacaroteen, vezels, vitamine K1, kalium en antioxidanten. Ze stimuleren gewichtsverlies, zijn gekoppeld aan een lager cholesterolgehalte en een beter gezondheid van de ogen. Wortels behoren ook tot de weinige groenten die net iets gezonder zijn als je ze kookt in plaats van als je ze rauw eet.

yoghurt

Yoghurt bevat bijna alle voedingsstoffen die je nodig hebt. Het is vooral hoog in calcium, B-vitaminen en proteïne. In yoghurt zitten ook probiotica, dit zijn micro-organismen die een positief effect hebben op onze gezondheid. Ze verminderen ontstekingen en houden de flora in de darmen in evenwicht.

zaden

Ze zijn rijk aan omega 3 vetten en vezels waardoor ze zeer gezond zijn. Zaden bevatten meer omega 3 vetten, eiwitten en vezels dan noten én zijn lager in calorieën. Verder vind je vitamines B, vitamine E, kalium, magnesium, mangaan, fosfor, calcium, ijzer en zink terug in zaden.