een mals
stukje vlees

Vlees bevat over het algemeen veel verzadigde vetten (= ongezonde vetten). Het eten van te veel verzadigd vet is ongezond en verhoogt de kans op hart- en vaatziekten. Daarom is het belangrijk om een juiste keuze in soort en hoeveelheid vlees te maken. Vlees brengt levensnoodzakelijke stoffen aan zoals ijzer en vitamine B12.

Een stukje vlees tussen 100 en 120 gram is echter voldoende voor 1 persoon.

geef de voorkeur aan:

  • Rund: biefstuk, tournedos, rosbief, entrecote, hamburger
  • Varken: haasje, mignonette, gebraad, filetkotelet, ham
  • Kalf: oester, kotelet, gebraad, lapjes
  • Lam: filet
  • Paard: alle soorten
  • Gevogelte (kip, kalkoen): borstfilet, bout, vleugel, haasje, saté (ongemarineerd)
  • Verwijder wel steeds het stukje vet en vel van het vlees.

vermijd vette vleessoorten zoals:

  • Rund: braadworst, gehakt
  • Alle soorten gemengd gehakt
  • Varken: gehakt, spek, ribbetjes, braadworst, spieringkotelet
  • Lam: gehakt, kotelet, rollade, schouder, bout
  • Schapenvlees
  • Gevogelte (kip,kalkoen): braadworst, gehakt, hamburger, saté

tip:

Gebruik, bij voorkeur, vlees zonder marinade.

Als je spiesjes maakt, wissel dan vlees en groenten met elkaar af.