Door je immuunsysteem te boosten creëer je zo gunstig mogelijke omstandigheden waardoor het immuunsysteem zo goed mogelijk werkt. Die omstandigheden hebben te maken met je voeding, beweging, ontspanning en bioritme. Als je je immuunsysteem wil boosten, kan je op de volgende dingen te letten:
varieer
Door te variëren krijg je niet alleen de nodige vitamines, mineralen en antioxidanten binnen, maar kun je ook voorkomen dat je te veel eet van een product waar je misschien (onbewust) niet zo goed tegen kunt.
drink voldoende
Vocht is enorm belangrijk om afvalstoffen af te voeren, je lichaamstemperatuur te reguleren en voedingsstoffen goed op te kunnen nemen. Drink minstens 1,5 liter water per dag.
omega 3-vetzuren
Kies voor producten die veel omega 3-vetzuren bevatten. Die werken ontstekingsremmend, maar krijgen we over het algemeen onvoldoende binnen. Goede bronnen zijn vette vis, hennepzaadolie en lijnzaadolie.
eet niet te veel rauw
Rauwe voeding is minder goed verteerbaar. Warm voedsel met verwarmende kruiden zijn lichter te verteren. Door voeding te eten die makkelijk verteerbaar is houdt je lichaam energie over voor andere dingen. Niets zo vervelend als met een vol gevoel op de zetel te zitten en geen energie te hebben om nog iets anders te doen.
geef aandacht aan je gebit
Je gebit is de basis van je immuunsysteem. Als je geen goede mondflora hebt, kan de rest van het systeem niet goed functioneren.
kies voor kwalitatieve supplementen
Supplementen kunnen een aanvulling zijn op je voeding. Denk aan vitamine C, zink, vitamine D en selenium. Laat je steeds adviseren door een deskundige zodat je niet alleen de juiste kwaliteit aanschaft, maar ook voor de juiste supplementen kiest.
fresh air
Zorg voor voldoende circulatie van zuivere lucht in huis. Droge of muffe lucht zet je slijmvliezen onder druk. Zet je ramen dus regelmatig open of kies voor een luchtreiniger. Heb je het gevoel dat je toch niet voldoende verse lucht binnen krijgt? Ga dan even een wandeling maken. Op deze manier heb je ineens je beweging van de dag gehad.
zorg voor een gezond bioritme
In het beste geval zouden onze aantal slaapuren ongeveer gelijk moeten zijn aan de uren dat we wakker zijn. Dit betekent niet dat je per se tien uur zou moeten slapen, maar wél dat je in slaapmodus bent: je eet en beweegt niet en wordt niet belast met (kunst)licht. Op die manier heeft je immuunsysteem voldoende tijd om zijn werk te doen.
kom in beweging
We weten het of niet maar we zouden dagelijks 30 minuten licht intensief moeten bewegen en twee tot drie keer per week 30 tot 45 minuten krachtig bewegen. Beweging stimuleert je doorbloeding en zorgt ervoor dat endorfines vrijkomen, wat weer gunstig is voor het immuunsysteem.
stilte
Probeer in je dagelijks leven momenten te zoeken waarop je volledig stil bent. Probeer te onstspannen in de vorm van echte stilte, bijvoorbeeld door te wandelen, mediteren of aan yoga te doen. Dat gaat stress tegen, waardoor je lichaam de prioriteit geeft aan je immuunsysteem en niet in de zogenaamde 'overlevingsstand' gaat.
koud douchen
Neem af en toe een koude douche. Koud douchen activeert onder andere het sympathische zenuwstelsel, bevordert de aanmaakt van endorfinen en verhoogt het aantal witte bloedcellen. Sta je toch liever onder een warme douche? Eindig je douche dan met enkele minuten koud water.
ademhaling
De ademhaling ondersteunt de bloedcirculatie en kan stress verminderen. Heb je geen idee welke ademhalingsoefeningen je kan doen? Kijk even op het internet en je wordt overladen met oefeningen.
think positive
Je gedachten kunnen jouw immuunsysteem positief, maar ook negatief beïnvloeden. Begin en eindig je dag met een positieve affirmatie. Affirmaties zijn korte positief geformuleerde zinnetjes die je hardop of in gedachten dagelijkse meerdere keren uitspreekt. Het doel van deze positieve boodschap aan jezelf? Op die manier buig je een negatief denkpatroon om naar een positieve overtuiging.