Dagelijks dertig minuten bewegen heeft voor iedereen voordelen maar zeker voor mensen met diabetes. De positieve effecten zijn namelijk:
- betere diabetescontrole
- een daling van de bloedglucosespiegel zowel op korte als op de lange termijn
- effectiever gebruik van de in het lichaam aanwezige insuline, waardoor er mogelijk minder insuline per dag toegediend hoeft te worden
- verminderen van de kans op vaatproblemen in de kleine bloedvaten, zoals in de voeten
Als u stopt met regelmatig bewegen dan verdwijnen de positieve effecten weer. Voor wat hoort wat natuurlijk.
wetenschappelijk onderzoek
Regelmatig sporten kan de behandeling van diabetes verbeteren. Dit wordt de laatste jaren steeds duidelijker in wetenschappelijke onderzoeken. Sport en beweging kunnen er zelfs voor zorgen dat de insulinegevoeligheid toeneemt en uw glucosewaarden binnen het normale bereik komen te zitten.
tips voor sporten met diabetes
- Meet altijd uw bloedglucose voor het sporten. Bespreek met uw behandelaar wat voor u veilige waarden zijn om te gaan sporten.
- Neem zo nodig voor het sporten energie in. Bijvoorbeeld fruit, een energiereep of –drank. De hoeveelheid is afhankelijk van uw bloedglucosewaarde en de duur van de inspanning.
- Na een zware inspanning kunt u last van een hypo krijgen. Meet daarom ook regelmatig na de inspanning. Pas eventueel uw insulinedosering aan.
- Neem altijd een flesje energiedrank mee tijdens het sporten. Als u te laag komt te zitten, kunt u direct snelle energie aanvullen.
- Zorg ervoor dat degene met wie u sport en/of de trainer weet dat u diabetes heeft. Vertel hen wat ze moeten doen als u een hypo heeft.
- Overleg altijd met uw behandelend arts of diabetesverpleegkundige over de aanpassingen in voeding en insuline bij het sporten.