geef jezelf tijd
Een zwangerschap is een zware krachttoer. Negen maanden lang past je lichaam zich aan en ondersteund het de baby tijdens de groei. Je kan dan ook niet verwachten dat het in no time terug in orde is.
Geef je lichaam eerst de tijd om te bekomen van de bevalling: zes weken rust is de norm. Ondertussen krijgt je lichaam de tijd om te 'ontzwangeren'.
Onthou: Te snel te veel doen kan de zaken erger maken. Al wil dat niet zeggen dat je niet eens buiten een wandeling kan gaan maken, natuurlijk!
focus op cardiotraining
Alles dat je hartslag naar omhoog krijgt, telt: stevig wandelen, fietsen of joggen met de buggy, gaan lopen of zwemmen. Luister wel naar je lichaam want de eerste weken zullen enorm lastig zijn. Doe niet te snel te veel en forceer je lichaam niet: dat verhindert het herstelproces. Stop als het te veel wordt.
buikspieren
Je buik wordt tijdens de zwangerschap flink opgerekt. Met als gevolg dat de huid en de spieren mee rekken. Dat is natuurlijk fijn tijdens de zwangerschap, maar het heeft ook een vervelend gevolg. Na de zwangerschap is het haast onmogelijk om weer net zo’n strakke buik te krijgen als ervoor. Je kunt wel afvallen en je spieren trainen, maar helemaal zo strak als vroeger wordt het niet meer. Keizersnede
Kwam je baby na een keizersnede op de wereld, dan duurt het gewoonlijk wat langer vooraleer je weer je oude zelf bent. Je bent immers niet alleen moeder geworden, je herstelt ook van een buikoperatie. De wonde van de keizersnee geneest over het algemeen vrij snel - na zes weken moet de snede volledig genezen zijn - al duurt het nog enkele maanden vooraleer het litteken glad is. Vrouwen klagen vaak over een verdoofd gevoel rondom het litteken. Dat gevoel is normaal (ook je huidzenuwen werden doorgesneden) en verdwijnt geleidelijk aan weer. Binnen herstelt je lichaam heel wat moeizamer; reken op minimaal twee à drie maanden. Tijdens de ingreep werd doorheen je buikwand en baarmoeder gesneden. Zorg voor voldoende rust en til zeker de eerste weken geen zware dingen.
routine
Iets volhouden lukt voor de meeste mensen het best als het in een vaste routine is gegoten. Natuurlijk is die routine wel voor iedereen anders. Sommigen hebben de verplichting van een les nodig en plannen best vaste sportdagen of -avonden in week. Anderen doen liever korte oefeningen tussendoor: dan eens tien buikspieroefeningen, vervolgens 10 squats of stretchoefeningen tussen voedingen, dutjes en het huishouden door. Sommigen sporten liever 's ochtends, anderen verkiezen 's avonds. Een norm bestaat niet: doe wat het best past bij jou.
Met een baby erbij wordt dit extra uitdagend: die trekt zich niets aan van jouw schema! Soms is de beste routine dan ook geen routine: ieder vrij moment is goed voor wat pilates- of spierversterkende oefeningen.
samen met de baby
Wil je baby zich niet aanpassen aan jouw schema? Ok, bouw een schema met of rond je baby. Ga samen sporten, wandelen of joggen met de buggy of neem hem mee in de maxicosi naar het fitnesscentrum. Sommige postnatale lessen laten ook baby's toe.
Basisprincipe: als je wacht op het goede moment of de dag dat hij voldoende uren na elkaar slaapt, dan kan je lang wachten.
doe het niet allemaal zelf
Je kan niet sporten want je hebt geen tijd? Dan is het tijd om iets uit handen te geven. Ben je nog thuis na de bevalling, besteed dan twee avonden uit aan je partner: een ideale manier voor hem om te bonden met de baby (en jouw werk extra te appreciëren).
Gaan jullie liever samen sporten, overweeg dan een babysit of behulpzaam familielid. Als je terug gaat werken, is het een kwestie van plannen en afspreken: als hij de baby naar de crèche brengt, kan jij misschien voor het werk gaan lopen (of omgekeerd).
tip:
Get back in shape na je bevalling! Herstel je lichaam met een persoonlijk voedingsschema en sportplan en geniet honderd procent van je kleine spruit dankzij ons mama-traject.