veranderingen
tijdens de menopauze

Hoewel de menopauze geen ziekte is, gaat deze nieuwe levensfase vaak gepaard met vervelende klachten die een belangrijke impact hebben op de levenskwaliteit. 80% van de vrouwen ondervindt klachten. Je bent dus niet de enige die dit ervaart. Soms zijn de klachten slechts tijdelijk en mild, maar er zijn ook vele vrouwen bij wie de klachten jaren tot levenslang blijven aanhouden. Elke vrouw is anders en jammer genoeg is het onmogelijk te voorspellen bij wie de klachten zullen aanhouden.

van waar komen de klachten?

In de menopauze maken de eierstokken geen oestrogenen/progestagenen meer aan. Het wegvallen van die hormonen heeft een duidelijke impact op de temperatuurregeling, de psyche, maar ook op heel wat organen (de huid, de bloedvaten, de lever, de blaas, de botten, de vagina, de hersenen…) en lichamelijke processen.

wat zijn vaak voorkomende klachten?

  • Opvliegers of vapeurs: plots gevoel van intense warmte gepaard met roodheid, zweten en hartkloppingen.
  • Nachtzweten: ‘opvliegers’ die ’s nachts voorkomen
  • Slapeloosheid en vermoeidheid
  • Gemoedsstoornissen
  • Verminderd libido
  • Gewrichtspijnen of stijfheid
  • Hoofdpijn
  • Menstruatiestoornissen
  • Effect op bloedsuikerspiegel, cholesterol en bloeddruk met een hoger risico op cardiovasculaire aandoeningen als gevolg

opvliegers

Opvliegers zijn de meest voorkomende klachten die optreden bij de overgang. Ze bestaan uit plotselinge warmte aanvallen die gepaard kunnen gaan met een rood gezicht en een koortsig gevoel; dit kan samengaan met hevig transpireren. Opvliegers kan je niet controleren, ze kunnen op elk willekeurig moment optreden, maar ook uitgelokt worden door bijvoorbeeld stress of alcohol. Sommige vrouwen hebben er slechts af en toe last van, andere hebben ze wel tien tot twintig keer per dag. Meestal duurt een opvlieger een paar seconden of minuten, maar de klachten kunnen ook een kwartier of halfuur aanwezig blijven

Opvliegers kunnen ook in de nacht optreden met flinke transpiratieaanvallen als resultaat. In ernstige gevallen kunnen hierdoor slaapproblemen, moeheid en/of prikkelbaarheid ontstaan.

droge huid en slijmvliezen

Op korte termijn kan de huid droger en minder elastisch worden; er kunnen rimpels ontstaan. Omdat er minder traanvocht en speeksel wordt aangemaakt, kunnen ook de ogen en de mond droger worden.

gevolgen op lange termijn

botontkalking (osteoporose)

De aanmaak en afbraak van de botten is tot het 35e levensjaar in evenwicht met elkaar. Daarna treedt er langzamerhand meer afbraak dan aanmaak van het bot op. Na de laatste menstruatie wordt er minder oestrogeen aangemaakt, daardoor ontstaat er gedurende enkele jaren een proces waarin de botten brozer worden. Dit proces noemen we ‘ontkalken’ en zorgt ervoor dat de botten minder stevig worden. De kans op botbreuken neemt toe.

hart- en vaatziekten

Oestrogenen hebben een beschermende werking tegen hart- en vaatziekten. In de vruchtbare leeftijd hebben vrouwen minder kans op hart- en vaatziekten dan mannen, maar na de overgang is dit risico gelijk. Het is nog niet duidelijk welke rol oestrogenen hierbij spelen. De kans op hart- en vaatziekten lijkt meer samen te hangen met algemene risicofactoren zoals hoge bloeddruk, roken, te hoog cholesterolgehalte, overgewicht en weinig lichaamsbeweging.