light
producten


zijn light producten een goede keuze of niet?

De meest gekochte light producten zijn frisdranken en yoghurt. Maar is het ook effectief gezonder als we voor light kiezen? Wat betekent zo’n light label nu juist?

De vermelding ‘light’ mag niet zomaar op een verpakking gezet worden. Een product mag de term ‘light’ gebruiken als het product minstens 30% minder is in energiewaarde (kcal), vetten of suikers in vergelijking met het oorspronkelijke voedingsmiddel.

Er zijn verschillende mogelijkheden om tot een light variant van een product te komen:

  • Vermindering van de hoeveelheid suiker Om de zoete smaak te behouden, wordt de suiker volledig of gedeeltelijk vervangen door zoetstoffen. Bijvoorbeeld: light frisdrank.
  • Vermindering van de hoeveelheid vet Bijvoorbeeld: light chips, light mayonaise en margarine.
  • Combinatie: vermindering van suiker en vet Dit wordt regelmatig toegepast bij melkproducten. Bijvoorbeeld: fruityoghurt op basis van magere of halfvolle melk en gezoet met zoetstoffen.

nadelen van light producten

  • Light producten bevatten wel minstens 30% minder suiker, vet OF energie, maar het zijn vaak producten die toch nog steeds veel energie geven en verder helaas vaak slechts weinig gezonde voedingsstoffen bevatten.
  • Het is belangrijk om ook van light producten het etiket te lezen, want daar kan je zien of er ondanks een verminderd vetgehalte bijvoorbeeld meer suiker aan toegevoegd is om het product toch nog lekker te laten smaken of om het de nodige structuur te geven.
  • Het psychologisch effect van light producten is niet te onderschatten: de kans is groot dat je er meer van zal eten, ‘omdat het toch maar light is’, waardoor je uiteindelijk evenveel of zelfs meer energie binnen krijgt.
  • Bij een light product, zoals bijvoorbeeld yoghurt, worden soms alle vetten eruit gehaald om tot een 0% product te komen, zo ook de goede vetten. Vetten zorgen niet alleen voor smaak, maar geven ook een verzadigend gevoel. Na het eten van zo’n light product zal je dus sneller terug honger krijgen.
  • De zoetstoffen die in light producten verwerkt zijn, foppen je brein en blijven je zin in zoet aanwakkeren. Door de zoete smaak verwacht je brein een toevloed aan glucose, dé belangrijkste brandstof voor onze hersenen. Bij light producten gezoet met kunstmatige zoetstoffen gebeurt dit echter niet, tot grote frustratie van ons brein.

tip:

Aangezien light producten ook nadelen bevatten is het des te meer aangeraden om te kiezen voor een gezond eetpatroon zonder op dieet te zijn. Leg de nadruk op groenten, aangevuld met een gezonde eiwitbron en een gezonde vetbron.