Gratis kennismaking Proefpakket voor €49

stressklachten voorkomen, doe je zo!

Zenuwslopende files, deadlines op het werk, het huiswerk van de kinderen, en ga zo maar door. Er zijn honderd-en-een dingen die je strakke planning in de war sturen, waardoor je het gevoel krijgt dat je alleen maar achter de feiten aanholt. Natuurlijk is dat niet zo, maar helaas vertelt je stresslevel je iets anders.

Als het bij één stressy dag blijft, lukt het je wellicht om het hoofd koel te houden. Maar wordt een leven vol ‘spanning’ dagelijkse kost, dan is het hoog tijd om in te grijpen. In deze blog leggen we je uit met welke stresssymptomen je te maken kunt krijgen en hoe je deze stressklachten kunt voorkomen.

last van stress? Check het hier!

Een beetje stress mag geen probleem zijn. Integendeel, it keeps you sharp! Maar een teveel aan spanning laat duidelijke sporen na. We sommen de meestvoorkomende stressklachten even op:

1. futloos en moe gevoel

Als je last hebt van stress, voel je je constant moe. Het vreet al je energie op. Ook slapen wordt een echte uitdaging door je rusteloze gevoel en je gepieker.

2. hoofdpijn

Een van de meestvoorkomende stressklachten is spanningshoofdpijn, waarbij je het gevoel hebt dat er een band strak om je hoofd zit. Een continue spanning in je schouders, nek, hals en zelfs rug is de oorzaak van deze doffe en drukkende pijn.

3. maag- en darmproblemen

Te veel stress brengt je spijsvertering in de war. Je maag maakt bijvoorbeeld plots meer maagzuur aan en dat voel je onmiddellijk. Ook hoe je eet tijdens drukke momenten, heeft een duidelijk effect. Heb je last van eetbuien of stop je net met eten door die knoop in je maag? Het speelt allemaal een rol bij het ontstaan van maag- en darmklachten.

4. hartkloppingen

Ga je van het ene stressmoment naar het volgende, dan wordt je hart zwaar belast. Daardoor krijg je last van hartkloppingen, hoge bloeddruk, of zelfs angst- en paniekaanvallen.

5. nek- of schouderklachten

Bij langdurige stress span je onbewust de spieren van je nek en/of schouders op, waardoor ze stijf en pijnlijk aanvoelen.

6. minder weerstand

Stress is een echte aanslag op je immuunsysteem. Daardoor hebben bacteriën en virussen vrij spel. Denk dus twee keer na als je sneller verkouden of grieperig bent, want misschien geeft je lichaam zo aan dat het welletjes is.

onze tips om stressklachten te voorkomen

Om je te wapenen tegen stress, geven we je bij Bodystyling® enkele nuttige tips. Ze helpen je om je stressklachten te voorkomen of te verminderen.

1. la vie en rose

Lijkt het glas altijd half leeg? Dan is het nu tijd voor een ander perspectief. Laat alles even los, neem afstand en kijk op een andere manier naar de situatie. Misschien eis je te veel van jezelf of streef je naar een onhaalbaar doel? Met een roze bril op je snoet loopt je leven veel meer op rolletjes.

2. hulp en steun van anderen

Spreek met je familie, vrienden of collega’s over je gevoelens. Je hart even luchten, vermindert ongetwijfeld de spanning in je lichaam. Iedereen heeft wel eens een stresserende ervaring meegemaakt. Daardoor zullen ze je graag steunen en helpen.

3. meer ontspanning

Druk regelmatig de pauzeknop in en zet jezelf even op de eerste plaats. Sport is bijvoorbeeld een perfecte manier om dat te doen. Het is een geweldige uitlaatklep die je tonnen energie oplevert. Ook met een leuke hobby of eens heerlijk niets doen, breng je opnieuw rust in je hoofd en in je lijf.

4. nee is nee!

Als je al veel hooi op je vork neemt, weegt elk extraatje zwaar door. Een bijkomende vraag of taak kan je emmer doen overlopen. Zeg daarom niet altijd ja, maar durf ook eens nee te zeggen. En blijf erbij. Zo belast je jezelf niet onnodig.

5. een goede balans

Kies voor een gezonde way of life. Combineer voldoende beweging met gezonde voeding en regelmatige ontspanning. Zo geef je stress geen enkele kans.

Bodystyling® kan je helpen om stressklachten te voorkomen of verminderen dankzij onze Body, Food & Mind-methode. Want met een persoonlijk oefenschema, professioneel voedingsadvies en gerichte ondersteuning verlaag je in no time je stresslevel. Spring nu binnen in een van onze Bodystyling-studio’s.