Onze studio's zijn tijdelijk gesloten vanwege het coronavirus. Klik hier voor meer info.

Gratis kennismaking Vanaf €41 per maand

Mijn vetverbranding stimuleren? Hoe doe ik dat?

Zowat iedereen die wil afvallen, denkt spontaan aan de term ‘vetverbranding’. Want dat extra laagje rond je buik of op je dijen wil je het liefst zo snel mogelijk kwijt. Of niet soms?

Hoe werkt vetverbranding eigenlijk? En zijn er trucjes om je vetpercentage te verlagen? Als lifestylecoaches bij Bodystyling zetten we vanuit onze dagelijkse ervaringen en kennis de feiten voor jou op een rij.

Opnieuw naar de biologieles

Het lichaamsproces dat achter je vetverbranding schuilt, is behoorlijk ingewikkeld. Kort samengevat: je vetweefsel maakt vetzuren vrij die via je bloed naar diverse lichaamsweefsels gevoerd worden. Vervolgens zet je lichaam deze vetzuren om in energie. Die heb je nodig om als mens te functioneren en te bewegen. Vet is met andere woorden een belangrijke energiebron en vormt dus op zich geen probleem. Alleen bij enkele kilootjes te veel, beschouwen we vet als een ‘vies’ woord.

Kun je je vetverbranding stimuleren met beweging?

Absoluut!

Vooral door extra spiermassa te kweken, verbruik je meer calorieën en verbrand je meer vet. Krachttraining is dus ideaal om vet te verbranden. Ook High Intensity Interval Training, waarbij je in een korte tijdspanne intensief sport, is ideaal voor een goede vetverbranding.

Goed om te weten, is dat je lichaam zijn energie eerst haalt uit koolhydraten en niet uit je vetreserves. Maar … bij elk individu is er sprake van een persoonlijk omslagpunt waarbij het lichaam plots voor een andere energiebron kiest. Het moment waarop je dus vet in plaats van koolhydraten verbrandt. Door rekening te houden met wat je wanneer eet, kun je je vetverbranding dus ook stimuleren.

Kun je je vetpercentage verlagen met je voedingspatroon?

Uiteraard! De keuze voor de juiste voeding is minstens even belangrijk als regelmatig bewegen. Onze niet te missen Bodystyling-tips voor een optimale vetverbranding:

1. Kies voor trage koolhydraten

Trage koolhydraten kosten je lichaam veel energie om te verteren. Vandaar dat je lijf liever je vetreserves zal aanspreken. Zet daarom producten zoals volkorenpasta, havermout en bruine rijst op je boodschappenlijstje.

2. Ga voor hoogwaardige eiwitten

Ook eiwitten verteren is een hele klus voor je lichaam. Het kost superveel energie. Maar overdrijf daar niet in. Ook je lijf kan zich aanpassen en plots vooral eiwitten aanspreken als energiebron. En dat komt je vetverbranding uiteraard niet ten goede.

Ga dus vooral voor een evenwichtig voedingspatroon waarin er ruimte is voor hoogwaardige eiwitten (zoals in vette vis, eieren, kip en kalkoen), trage koolhydraten én gezonde en onverzadigde vetten (zoals in noten, pitten en avocado).

3. Go green!

Groene thee geeft je stofwisseling een flinke boost. En een actiever metabolisme garandeert ook een betere vetverbranding.

4. Drink veel water

Door voldoende water te drinken (lees: minstens twee liter), zal je vetverbranding sneller werken.

5. Verdeel en heers

Verspreid je maaltijden liever over meerdere eetmomenten op een dag en kies dan voor kleinere porties. Je lijf is op die manier vaker bezig met verteren en ook dat kost weer meer energie.

6. Spice it up!

Haal je hete kruidenmix uit de keukenlade, want pikante voeding is een uitstekende fat killer.

Ontdekken hoe we tijdens een Bodystyling-sessie je vetverbranding stimuleren? Kom dan zeker eens langs in een van onze studio’s. Want met een juist bewegingsschema, een evenwichtig eetpatroon en onze persoonlijke aanpak krijg je in geen tijd een slank, fit en vitaal lijf. Dus ladies, geen excuses meer. Let’s burn some fat!

Spring binnen in een van onze studio’s voor een gratis figuuranalyse en meer uitleg over onze methode.